Skogbruk

Gir tilskudd til skogsdrift

Så mye som en million kubikk tømmer kan råtne på rot i området mellom Lillehammer, Sjåk og Lesja. Årsaken er ulendt terreng som ikke gjør hogging lønnsomt.

Publisert

I Gudbrandsdalen er det bevilget penger for å stimulere til hogging i områder hvor det fryktes at tømmeret vil råtne på rot fordi det er vanskelig tilgjengelig. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

– Dette mellomvanskelige terrenget har nesten stått urørt i 50 år. Vi snakker om en ressurs på en million kubikkmeter med skog, sier Geir Johan Groven ved landbrukskontoret på Vinstra til Gudbrandsdølen Dagningen.

Ifølge avisen er terrenget så vanskelig at det er problematisk å komme til med maskiner. Alternativet, som er å bygge vei, blir altfor kostbart. Mange steder er det mer enn 40 prosent helling.

Fylkesmannen i Oppland, Mjøsen Skog AB og kommunene i Gudbrandsdalen vil nå gi tilskudd for at tømmeret skal bli hogd. Det er satt av 600 000 kroner det første året. Startskuddet for det nye prosjektet, gikk ifølge Gudbrandsdølen Dagningen rett før jul. Ulike personer i skogbruket var da samlet på Lillehammer for å diskutere strategien for prosjektet som skal motivere skogeierne til å hogge i det bratte terrenget.

– Det er lenge siden situasjonen har vært dårligere enn i dag, slår avisen fast.

– Dersom aktiviteten blir større, vil det ha positive ringvirkninger for regionen. Lokal trelastindustri vil få større tilgang på tømmer, og aktiviteten vil øke i flere sektorer. Beregninger viser at verdiøkningen av tømmerstokken kan ganges med ti i samfunnsverdi, sier Geir Johan Groven til Gudbrandsdølen Dagningen.

Målet er ifølge avisen at hoggingen i dalsidene i Gudbrandsdalen skal øke med 10 000 kubikkmeter.

– Dette er et treårig prosjekt. Vi håper det kan hjelpe med tanke på å redusere bygging av driftsveger. Driftsveger i bratt terreng er ikke visuelt fint. Det er skaper fare for erosjon og det øker avrenning av næringsstoffer, sier Jon Sigurd Leine hos Fylkesmannen i Oppland.

Her kan du lese saken i GD: http://www.gd.no/nyheter/article5429207.ece

Motta Treindustriens ukentlige nyhetsbrev ved å klikke her: http://www.trenytt.no/id/39851.0

"
Powered by Labrador CMS