Alm031.JPG

Sprinkling mot dødsbranner

Fra første juli blir sprinkleranlegg påbudt i flere boligtyper. Myndighetenes nye påbud skal hindre dødsbranner.

Publisert

Fra første juli innføres nye regler om sprinkling. (Illustrasjonsfoto: Even Rise)

I lang tid har nedgangen i antall dødsbranner uteblitt. Derfor tar ifølge Byggeindustrien, myndighetene nå initiativ til nye tiltak.

– Sprinkleranlegg er den beste måten å sørge for basissikkerhet i bygg. Det er en logisk måte å bygge på, sier senioringeniør Vidar Stenstad ved Statens Bygningstekniske Etat.

Bakgrunnen for at flere typer boliger nå må ha boligsprinkler, er ifølge Stenstad blant annet at vi lever lengre. Folk vil ifølge Byggeindustrien bo hjemme lengst mulig, og desto eldre folk blir – desto vanskeligere blir det for mange å håndtere manuelt slokkeutstyr. Samtidig blir evakueringssituasjonene vanskeligere.

– Når vi ser hvor tregt det gikk med innføringen av noe så enkelt og rimelig som røykvarsleren, hadde vi intet annet valg enn å sørge for at også boligsprinkler ble lovfestet. Eneboliger er blant enhetene som er unntatt, men min personlige oppfatning er at når vi vet at et sprinkleranlegg ikke koster mer enn et boblekar, så bør prioriteringen være enkel, sier Stenstad.

– Jeg kjenner ikke til at noen har omkommet i en sprinklet bolig. Teknologien er basert på de samme ideer som da løsningen ble lansert på 1800-tallet, rett og slett hurtig transport av vann dit det brenner. Vannet kommer kjapt, og folk overlever. Det har vært en meget god utvikling fra 1970-tallet og frem til nå. Dette gjort at boligsprinkler er blitt meget populært i land vi liker å sammenligne oss med, sier Stenstad til Byggeindustrien.

Les mer i Byggeindustrien, bygg.no

"
Powered by Labrador CMS