Kilden_kulturhus_Soerlandet.jpg

Skrå bredder, store bølger

Når Kilden kulturhus åpner i Kristiansand i 2012, blir den 4000 kvadratmeter bølgeformede veggen i eik noe av det mest spektakulære vi har sett innen moderne trebyggeri. Trebyggeriet AS er ansvarlig for utbyggingen av veggen.

Publisert

Kilden kulturhus i Kristiansand blir et spektakulært bygg med en bølgeformet eikevegg. Innovasjon Norge delfinansierer prosjektet. Foto: ALA Arkitekter AS, SMS Arkitekter AS og Multiconsult AS.

Eik hogd på Sørlandet, er videreforedlet i Sveits med digitalstyrte fresere og fraktet til Risør Trebåtbyggeri som har montert eikestavene sammen til elementer. Siste strekningen for bølgene har vært sjøveien til Kristiansand. Den bølgeformede veggen blir montert i disse dager.

Trebyggeriet AS er ansvarlig for utbyggingen av den bølgeformede eikeveggen på nesten 4000 kvadratmeter. Trebasert Innovasjonsprogram i regi av Innovasjon Norge, har støttet bedriften med utviklingsmidler for konstruksjoner med komplekse geometrier i tre.

Les mer om Trebasert Innovasjonsprogram

Det finske ALA arkitekter har tegnet den spektakulære veggen i eik. Prosjektleder Hans Olav Omnes hos entreprenøren AF Gruppen mener dette er det råeste puslespillet han noen gang har sett. De 25.000 komponentene som trengs til puslespillet er ulike både i størrelse og i krumming. I dette prosjektet hentes det hjem kompetanse på digitalisering og ny bruk av tre som vil utvikle trenæringen i årene fremover.

- Dette er et fremragende eksempel på hvordan tre kan benyttes på nye og innovative måter i moderne bygg. I tillegg er dette prosjektet med på å bringe ny og framtidsrettet kompetanse inn i norsk byggenæring, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Kilden kulturhus blir Sørlandets største kulturbygg, og skal huse både Agder Teater, Kristiansand Symfoniorkester og Opera Sør.

Les mer om Kilden kulturhus

Byggefakta:

" * Sørlandets største kulturbygg på 16.000 m2. * Eiere: Kristiansand kommune (80 prosent) og Vest Agder fylkeskommune (20 prosent). * Bygningsentreprenør: AF Gruppen AS med underentreprenører. * Montasjeansvarlig vegg i eik: Trebyggeriet AS med Risør trebåtbyggeri. * Arkitekter: ALA Arkitekter AS, SMS Arkitekter AS og Multiconsult AS.* Prosjektbudsjett 1,267 mrd indeksregulerte kroner (2006).

(Regjeringen.no)

Powered by Labrador CMS