bedriftsbesøk.jpg

Bedriftsbesøk

Miljøvennlig overflatebehandling, østerriksk fyrkjele og medeierskap i biovarmeanlegg. Bli med Treindustrien på bedriftsbesøk.

Publisert

Dette er utdrag fra bedriftsbesøkene i Treundustrien nr 3 2010:

Overflatebehandling

Ved overflatebehandlingsfabrikken hos Gausdal Bruvoll BA, er miljøvennlig profil noe av det viktigste.

− Vi bruker bare miljøvennlige vannfortynnende malingsprodukter som ikke er skadelige for verken indre eller ytre miljø. I tillegg er tørkeprosessen energimessig basert på biovarme, sier daglig leder Trond Kalstad ved Gausdal Bruvoll

Hele anlegget sto ferdig i 2008, og så vidt han vet, er de den eneste bedriften i Norge som har satset kun på utvendig kledning, og ikke innvendig panel og listverk i tillegg.

Fyranlegg

Moelven Mjøsbruket er godt rustet til å klare fremtidige energikrav fra trelasttørkene og å levere fjernvarme til skiproduksjon hos naboen.

I oktober 2008 satte de i gang driften av det nye fyranlegget, som er det første av sitt slag i Norge. Det er av østerriksk fabrikat, og levert av Urbas. Investeringen kom på cirka 25 millioner kroner. Kjelanlegget er plassert i et romslig bygg med bærekonstruksjoner fra Moelven Limtre.

Daglig leder Sturla Westrum forteller at fyranlegget yter opp til 8 MW, og har dermed en kapasitet over dagens behov og muliggjør levering av fjernvarme til Madshus skifabrikk. De som bruker og kjører anlegget er svært fornøyde.

Saglinje og biovarme

I 2007 investerte Otta Sag og Høvleri AS i en helautomatisk ny saglinje fra svenske Søderhamn Erikson. 3D-måling og kanadisk fulloptimering er levert av Miltech/MPM. De har også hev og senkbare bladledere i bandsagen, som er utstyrt med et CAR-mateverk. Kantautomaten er fra Catech. Dette forteller driftssjef Dag Aasheim.

Otta var den første i Norge som tok i bruk MPM fulloptimering med skikkelig grafikk på skjerm.

Otta Sag og Høvleri har dessuten ansvaret for den daglige driften av Otta BioVarme AS, og eier 20 prosent av aksjeselskapet, energiselskapet Eidefoss eier 80 prosent. De leverer varme til 15 kunder, blant annet skole, idrettshall, kulturhus, kunstgressbane, kjøpesenter og trelasttørker og oppvarming av industrihaller hos seg selv.

Du kan laste ned alle bedriftsbesøkene og andre reportasjer fra Treindustrien her.

"
Powered by Labrador CMS