Lommepenger

Styrker kampen mot svart arbeid

Finansminister Sigbjørn Johnsen varsler kamp mot svart arbeid i blant annet treindustrien, og vil ifølge fagbladet Maleren sørge for at skattemyndighetene heretter kan kreve å se arbeidernes ID-kort.

Publisert

Skattemyndighetene kan snart kreve å få se arbeidernes ID-kort. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

ID-kortene skal ifølge regelverket nå være på plass rundt omkring på byggeplassene, men skattemyndighetene kan ennå ikke, ifølge fagbladet Maleren, forlange å få se dem. Dette er noe finansministeren akter å gjøre noe med.

– En slik adgang vil styrke skattekontrollen. Vi ser også på tiltak for bedre kontroll med norskregistrerte utenlandske foretak, sier Sigbjørn Johnsen til Maleren, og legger til:

– Svarte kroner står for over 15 prosent av den norske økonomien. Regjeringen har en klar målsetting om å gjøre noe med de useriøse forholdene i byggenæringen.

Overfor Maleren peker han også på tiltak mot kontant betaling, blant annet som fører til at næringsdrivende ikke oppnår fradrag for kostnader som ikke er betalt via bank. Ved årsskiftet blir det også slik at den som kjøper tjenester og betaler med kontanter, vil bli medansvarlig for skatte- og avgiftsunndragelser. Praksis fra Høyesterettsavgjørelser tilsier at medvirkning til svart arbeid kan straffes med fengsel.

– Dette er tiltak som er med på å motvirke skatte- og avgiftsunndragelser i byggebransjen, sier Johnsen.

En undersøkelse offentliggjort av TV 2 forteler at 43 prosent av alle spurte mener det er greit å betale svart. TV-kanalen hevder at det hvert år arbeides svart for over ti milliarder kroner i Norge. Maleren hevder at den svarte økonomien i Norge totalt sett utgjør 364 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS