Trevare.JPG

I strid med norsk lov

Skal maskinparken i trevarefabrikkene med i takstgrunnlaget for eiendomsskatt eller ikke? Det skal nå rettsapparatet ta stilling til.

Publisert

Eiendomsskatt på maskiner eller ikke? Det blir det opp til rettsapparatet å bestemme. (Illustrasjonsfoto: Even Rise

Det er, ifølge Dagens Næringsliv, Frekhaug Vinduet AS som er først ute. De har saksøkt Meland kommune, og akter å gjennomføre en prinsippsak for å få svar på hva som er riktig eller galt når det gjelder maskinpark og eiendomsskatt.

Avisen skriver, ifølge Byggeindustrien, at Norske Trevarefabrikkers Landsforbund (NTL) forventer søksmål fra flere bedrifter i andre kommuner når prinsippsaken er avklart.

Stridens kjerne er altså om bedriftenes maskinpark kan tas med i takstgrunnlaget for eiendomsskatt.

– Dette er helt i strid med norsk lov, uttaler bedriftsrådgiver og tidligere NTL-sjef Tore Gran til DN.

Han får slutter seg til diverse bransje- og næringsorganisasjoner som mener dette er en snikende utvidelse og økning av skatten på arbeidende kapital.

Frekhaug Vinduet AS og bransjeorganisasjonen, mener ifølge Dagens Næringsliv, at en høyesterettsdom fra 1999 (Bøckmanndommen) entydig slår fast at maskiner på rekke, som regelmessig skiftes ut, ikke skal regnes som såkalt fast utstyr i eiendomsskattelovens forstand. Følgelig skal de heller ikke skattlegges. De slapp dermed å betale eiendomsskatt på maskiner i 30 til 40 meter lange produksjonslinjer.

Frekhaug Vinduet fikk, ifølge Byggeindustrien, ved ny taksering lagt på vel åtte millioner kroner i eiendomsskattetakst for verdien av produksjonsutstyret. Bedriften omsetter for 70 millioner og har 70 ansatte.

Powered by Labrador CMS